Close

24. januára 2019

Matej „Ogar“ Sabo

Manžel, otec štyroch detí, líder komunity Eben Ezer, skaut, vyštudovaný psychológ žijúci v Bratislave. Miluje študovať a vyučovať Božie slovo, je to vytrvalý príhovorca, ktorý žije príkladné synovstvo a láskavé otcovstvo. Opora nášho tímu (naše heslo: „Keby čosi, volaj Ogarovi“ :))

 

Ako si spomínaš na svoj prvý seminár OS? 

Bolo to začiatkom leta 2014, to viem presne, keďže manželka, s ktorou sme boli na seminári spoločne, bola dosť tesne pred pôrodom Rút, nášho posledného, štvrtého dieťaťa. Zo samotného seminára v DK si pamätám prehriatu miestnosť (skleník), v ktorej sa odohrávali všetky oficiálne časti seminára, a to, že som časť programu strávil na izbe s našou staršou dcérou Juditkou, ktorá „chytila“ nejakú virózu. A tak mi manželka referovala z poznámok, čo sa vyučovalo, a na modlitbách poobede sme sa striedali. Otec na mojom srdci pracoval jemne, na samotnom seminári som neprežil žiaden obrovský emocionálny zážitok ani nič, čo by sa dalo nazvať ako jednoznačný prelom. Ale vo viere, že On koná, som poctivo prešiel každou modlitbou a dal v osobnej modlitbe v prestávkach priestor Duchu Svätému, aby mi ukazoval, na čom chce pracovať, komu mám odpúšťať, atď.

Moje intenzívne stretnutie s Otcom a jeho láskou sa odohralo pár týždňov po seminári. Udialo sa to úplne neočakávane, v skrytosti a bez svedkov. Začalo sa to v noci v sne, v ktorom som bol s nebeským Otcom a v ktorom som začal zažívať niečo, čo by som opísal ako vlny lásky od Otca, ktoré pokračovali aj po mojom prebudení. Len som sa zošuchol z postele na kolená a plakal som, ako sa na mňa a skrz mňa jedna za druhou stále valili.

O tom, že sa niečo skutočne udialo s mojím srdcom, som sa presvedčil pár dní nato, keď som bol pri pôrode Rút. Keďže som už popri manželke absolvoval aj všetky tri predchádzajúce pôrody, myslel som si, že som celkom pripravený na to, čo ma čaká. Byť oporou a podporou pre manželku, modliť sa za ňu, dieťatko a personál, pomojkať bábo po narodení, spraviť nejaké fotky… Priznávam sa, že som sa tam dovtedy vždy cítil trošku tak navyše a ako pozorovateľ. A z emócií som asi najviac cítil neistotu z toho, čo mám vlastne cítiť. Pri narodení Rút to však bolo zrazu iné. Po tom, ako ju položili tesne po narodení na maminu, koža na kožu, prežíval som len obrovské dojatie a radosť z tohto novonarodeného človeka. Myslím, že som mohol zachytiť kúsok lásky a dojatia nebeského Otca nad týmto zázrakom, ktorý sa práve udial. Spolu s manželkou sme tam plakali a myslím, že som nespravil ani jednu fotku 🙂

Aká bola tvoja cesta do tímu OS? 

Príbeh mojej cesty do tímu OS by, vyrozprávaný do detailov, určite kapacitne presiahol priestor na túto odpoveď. Skrátená verzia je, že pozvánku do tímu modlitebníkov som mal otvorenú a nereagoval som na ňu skoro rok (po tom, ako som prešiel seminárom sám). Ale po tom, ako so mnou Evka Petrovičová pozdieľala jeden sen (verím, že bol od Pána), ktorý sa jej prisnil po večeri strávenom v modlitbe za túto službu, to zrazu zakliklo aj v mojom srdci. A tak som prvý raz mal tú česť slúžiť spolu so skúsenými modlitebníkmi v septembri 2015 na OS pre gréckokatolíckych bohoslovcov. Potom to nabralo rýchly spád, 8.12.2015 sme s manželkou spravili rozhodnutie, že opustím dobré miesto personálneho manažéra v medzinárodnej spoločnosti, a od marca 2016 som naplno v službe, pričom práca pre Otcovo srdce pre Slovensko zaberá podstatnú časť môjho pracovného času.

Ako vyzerá tvoja služba v tíme OS?

V tíme OS som začal slúžiť najprv ako modlitebník (sept. 2015), neskôr (od mar. 2016) som začal Otcovmu srdcu pomáhať aj prácou v zázemí-kancelárii. Keďže toto je tá menej viditeľná časť služby, skúsim sa tu povenovať najmä jej. Spolu s Evkou Petrovičovou tvoríme lídrovský tandem občianskeho združenia Otcovo srdce pre Slovensko. Môj vstup do tejto roly prišiel v období, keď začal dramaticky rásť počet seminárov OS organizovaných na Slovensku a keď aj servis okolo logistiky Roberta a Vicki, účastníkov seminárov a tímu dobrovoľníkov potreboval prejsť zo systému organizácie „na kolene“ do trošku systematickejšej a organizovanejšej podoby. V tomto nám dosť pomohla moja skoro 10-ročná skúsenosť zo sveta biznisu. Oblasti, ktoré mám „pod palcom“, sú teda najmä nastavovanie procesov okolo seminárov (napr.: ako vyzerajú prihlasovacie formuláre, ako má vyzerať komunikácia s účastníkmi, dobrovoľníkmi a centrami, kde sa semináre konajú, logistika okolo seminárov, nastavovanie e-shopu s knihami…), oblasť plánovania seminárov a podujatí OS (vylaďovanie kalendára, komunikácia so skupinami zo zahraničia, ktoré napr. pozývajú Hoxarovcov, aby im spravili seminár), financie (reporty, kontroling, rozpočet a rozhodnutia súvisiace s peniazmi), zodpovednosť za rôzne projekty (modlitbové CD, vydanie knihy, biblické zamyslenia), vedenie pracovných porád a rôznorodé byrokratické nevyhnutnosti. Okrem týchto vecí však viem odpovedať takmer na akúkoľvek praktickú otázku týkajúcu sa seminárov, či už nám píšete alebo voláte 🙂 Tlmočím Hoxarovcov na seminároch, kde slúžim ako modlitebník, vyzdvihujem ich na letisku, zúčastňujem sa spolu s nimi na rôznych strategických stretnutiach, posielam knihy a poštu, prenášam škatule, stoly, aparatúru a čokoľvek iné, čo treba, vyučujem a svedčím na seminároch vedených Slovákmi (toto ma obzvlášť baví), hovorím na seminároch oznamy a pripravujem kávové prestávky (najmä na tých v BA), píšem niektoré texty do newslettera, modlím sa a rozlišujem spolu s ľuďmi z užšieho slovenského tímu, kam nás Otec vedie. A po dlhých večeroch, keď máme príležitosť byť spolu s Robertom (a niekedy aj s Vicki), snívame o premene národa Otcovou láskou.

Ako ti OS zmenilo život?

Stretnutie s Otcovou láskou mi život zmenilo úplne radikálne. Roztopilo a uvoľnilo sa mi srdce (napr. narodenie Rút opísané v prvej otázke). Som schopný zažívať Božiu lásku (takmer vždy, keď meditujem Ježišov kríž, revem). Mám sa oveľa radšej a som spokojný, ako ma Pán Boh stvoril. Mám radšej ľudí vrátane mojej manželky, mojich detí a tiež autorít. Oveľa menej nosím masky. Je pre mňa jednoduchšie byť zraniteľným. Modlitba a Božie slovo je častejšie radosťou ako námahou a obetou. Menej makám, ale – paradoxne – myslím, že som plodnejší ako v obdobiach, keď som makal veľa, no s nesprávnym motívom. Mám ešte pokračovať? 🙂

Prečo odporúčaš, aby ľudia prišli na OS?

Je veľká šanca, že budete vo svojich životoch po tomto seminári zažívať oveľa viac ovocia Ducha (Gal 5). Stojí to za to!