Close

13. februára 2018

Janko Sojka

Manžel, otec štyroch synov a starý otec šiestich vnúčat, bývalý majiteľ pohrebníctva, z ktorého srší život a radosť. Otcovský, vrelý dojem, ktorý vo vás zanechá, nádherne dokresľuje jeho nezameniteľný seredský dialekt.

Ahoj, volám sa Janko a bývam v Seredi. Som ženatý 38 rokov s mojou manželkou Máriou. Naši štyria synovia sú už dospelí a každý má svoju vlastnú rodinu. Tešíme sa z našich šiestich vnúčat a užívame si dlho nepoznaný čas voľnosti a slobody.

Moja prvá skúsenosť so seminárom „Otcovo srdce“ bola z počutia. Priateľ zo spoločenstva veľmi oduševnene rozprával o tomto seminári, keď si o ňom prečítal na internete. Pri prvej možnej príležitosti nás prihlásil a moja zvedavosť mi nedovolila povedať, že ja nejdem.

Na svojom prvom seminári som bol na jeseň v roku 2015 v Dome mamy Margity v Drienici.

Krásne prostredie na východe Slovenska vo mne vyvolávalo pocit slobody a voľnosti. No vo svojom srdci som bol poviazaný a neslobodný. Moje podnikateľské aktivity sa rúcali a ja som sa cítil neschopný a sklamaný.  Pamätám si, ako som počas Robertových prednášok vybiehal na chodbu a s telefónom pri uchu som na diaľku organizoval svoju krachujúcu firmu. Teraz ďakujem Robertovi, Vicki a celému vtedajšiemu tímu, že mali so mnou takú veľkú trpezlivosť.

Nežný a miestami až humorný prejav Roberta, láskavý prístup Vicki a celého tímu ma veľmi upokojoval a bol balzamom na moju nepokojnú dušu. Necítil som sa nováčikom v duchovnom živote, veď od útleho detstva ma rodičia vodili do kostola a hovorili mi o Bohu. Vždy som žil s Cirkvou a cítil som sa ako dobrý kresťan. Ale srdce môjho nebeského Otca som nepoznal. Do seminára som si myslel, že Ho poznám, no tam som bol vo svojom srdci usvedčený, že moje poznanie je skreslené. Poznal som len karikatúru skutočného milujúceho Otca.

Počas seminára som viackrát zažil mocné vyliatie Ducha Svätého a naplnenie jeho láskou.  Začal som odpúšťať ľuďom, ktorí ma zranili, a dostal som silu milovať tých, ktorí mi ubližovali.

Zo seminára som odchádzal radostný, pokojný a odhodlaný meniť svoj pokrivený pohľad na Boha Otca, na ľudí okolo mňa aj na seba.

Pri prvej možnej príležitosti som sa prihlásil na druhú časť seminára s názvom „Intimita s Otcom“.

Môžem s určitosťou povedať, že to, čo som nestihol pochopiť na prvom seminári, a bolo toho dosť, to som nasával ako suchá špongia a Duch Svätý radikálne prepisoval moje nesprávne vzorce myslenia a správania. Bola to pre mňa pecka!

Krátko po druhom seminári „Intimita s Otcom“ mi zavolala Evka, ktorá je už dlhoročnou členkou tímu, a bol som milo prekvapený, keď ma pozvala slúžiť do tímu Otcovho srdca.

Mám rád Roberta a Vicki a ich zjavenie, ktoré v pokore prinášajú k nám na Slovensko. Milujem všetkých členov tímu, lebo tvoríme jednu veľkú rodinu. Cítim sa prijatý a dôležitý v tejto službe, lebo verím, že ma pozval sám Otec, aby som zjavoval a približoval jeho milujúce srdce aj iným ľuďom, ktorí sú zranení a zmätení, ako som bol aj ja.

Keď som dostal od Otca prisľúbenie: „Obráť sa ku mne a ja obrátim celý tvoj dom,“ potešil som sa, ale nevedel som, ako a kedy sa to stane. Teraz je čas, keď môj dobrý Otec pozýva k zmene zmýšľania a premene srdca aj ostatných členov mojej rodiny a blízkych ľudí zo spoločenstva.

Táto „cesta“ premeny je pre mňa veľkým dobrodružstvom. Kráčať spolu s Ježišom v láske a moci Ducha Svätého je úžasné, radostné a budujúce.